lauantai 22. joulukuuta 2018

Valmis matto

Viime torstaina tosiaan sain loimet laitettua kangaspuihin, ja aloin jo vähän kutomaankin. Alussa kokeilin nahkan ja vhs-nauhan kanssa myös lakanakudetta, mutta totesin että haluankin enemmän nahkaa mattoon. Siispä jätin lakanakuteen pois niin, että tein muutaman heiton koko maton aikana sillä. 








Kudoin siis mattoa yhteensä vajaa 5 päivää, eli aika nopeasti se valmistuikin. Tosin eihän sen kokokaan ole kuin 50 cm * 1 m. Mutta tämä oli tosi hyvä kokeilu, ja tulen luultavasti vielä jossain vaiheessa samantyyppistä mattoa tekemään. Reunat vedin tosi tiukalle, ettei tulisi löysiä reunoja, mutta muutamassa kohdassa on kyllä vähän löysyyttä. Olen vähän ihmeissäni siitä, että reunat tulivat niin suoriksi. Ensimmäisessä matossani on reunat vähän miten sattuu, mutta tässä ilmeisesti tajusin tuon pingottimen käytön. 









Hapsujen solmimisen jälkeen päätin vielä letittää hapsut. Mutta letit maton eri päissä ovatkin eri kokoiset, koska olen huomaamattani letittänyt hapsut eri lankamäärillä. Mutta ei sekään nyt kovasti haittaa, koska nyt siitä näkee hyvin, miten hapsut voi solmia ja letittää eri tavoilla. 
Joulun jälkeen on vielä 4 päivää tätä kulttuurilähtöistä kurssia jäljellä, enpä vielä tiedä mitä teen sen ajan.. Itsearviointi ja materiaalikustannuksia varmaan pitää lähteä miettimään. 

perjantai 14. joulukuuta 2018

Kulttuurilähtöinen tuote

Luokkakaverilta saamani vinkin mukaan kokeilin kehyskudontaa kierrätysnahkalla ja vhs-nauhalla. Siitä tuli kyllä aika hieno, vaikken kuvaa tajunnutkaan ottaa. Ja päätin, että teen maton vhs-nauhasta ja nahkasta. Ja sinne tännne laitan mattoon myös vähän lakanakudettakin. 
Mari-ope sai minut suostuteltua siihen, että teen maton kangaspuilla, koska kehyksellä siitä ei vaan tule tarpeeksi napakka. Sitten pitikin miettiä maton koko, joka tulee olemaan noin 50 cm * 1 m. Olisin kyllä mielelläni tehnyt isommankin, mutta ajattelin aloittaa nyt pienemmästä. Ainahan voin sitten myöhemmin tehdä isomman maton. 

Laskimme myös loimenmenekin ja piirsin pirtaan pistelystä kuvan. 




Huomasimme open kanssa, että tuosta kuvastahan saisi hyvän painokuvankin :) 
Loimeksi valitsin keltaisen kalalangan, jonka olin kirpputorilta löytänyt. Kalalankaa meni kyllä melkein puolet enemmän, mitä laskimme. Syynä oli se, että pirtaan pistely kuvassani ei ollutkaan 4 lankaa / cm, mitä olisi pitänyt olla... 
No, onneksi lanka kuitenkin riitti, ja pääsin seuraavaksi luomaan lointa.



Tuo on ehkä vähän huono kuva, mutta siinä näkyy suurinpiirtein, miten lanka kieputetaan loimipuussa. Minä en oikein meinannut ymmärtää, miten se lanka menee, mutta kyllä se sitten lopuksi alkoi sujumaan. Välillä pysähdyin laskemaan lankoja 10 langan nippuihin. Väliin laitettiin mustaa lankaa, että niput pysyivät erillään. Loimilanpkoja tuli siis yhteensä 200. Sen jälkeen lanka letitettiin yhdeksi isoksi letiksi ja otettiin pois puulta. 

Sitten otin kangaspuista muutaman osan pois, että pystyttäisiin laittamaan loimet paikoilleen. Sen jälkeen menimme puiden taakse ja laitoin langat tukille käärinpirran avulla.
Siitä vaiheesta unohdin ottaa kuvan. Asettelin loimen pohjukkavarvalle tasaisesti. Tässä työssä ei tarvinnut kiertää loimea tukille, koska loimi on niin lyhyt, vain noin 190 cm. 

Sitten olikin niisiminen, eli otin jokaiselta niisivarrelta yhden langan, ja pujotin yhden langan yhteen niiteen. Oli tärkeää muistaa, että ensimmäinen lanka menee ensimmäiseen niisivarteen, jne. Lopuksi kiristin nipun ja tein lenkkisolmun. 








Sitten oli vuorossa pirtaan pistely. Siinäkin oli tärkeää, että muisti pujotella langat siinä järjestyksessä, missä ne olivat niisittykin. Pirta piti laittaa roikkumaan niin, että loimi tuli keskelle pirtaa. Käytin pistelyyn pirtakoukkua. 






,



Sitten laitoin osat, jotka olin purkanut, takaisin paikoilleen, ja luhan kannen myös. Sitten alettiin tekemään alkusolmuja. Tuntui, että minulla kesti todella kauan, ennen kuin ymmärsin kunnolla, miten ne solmut tehdään. Mutta sitten kun tajusin, niin niistähän tulikin yllättävän kireitä, kun hetken olin harjoitellut....








Solmujen jälkeen loimeen pujotettiin tasoituslanka.  Sen jälkeen laitoin vipusista välittäjiin sidottavat narut sekä sidoin niisivarsien keskelle narut. Mielessäni vähän epäilin, että miten minä isona ihmisenä mahdon noiden puiden sisään, mutta sinne sitä vain sujahdettiin. Tosin pientä venyttelyä piti harrastaa. 





Sitten vain sidoin polkusia ja välittäjiä pienillä naruilla, joiden nimiä en nyt muista. 







Siinä ne nyt ovat, ihan itse valmiiksi laitetut kangaspuut ! Aluksi kyllä vähän pelotti, että onko se loimen laitto vähän niin kuin "rakettitiedettä", mutta ei se ollutkaan niin paha juttu. Ja loppujen lopuksi ihan mukavaa hommaa, vaikka toisin kuvittelinkin. Tosin työvaiheita on monta, eikä ne jää heti mieleen, mutta tästä on hyvä jatkaa ! 

perjantai 7. joulukuuta 2018

Kulttuurilähtöistä tuotteistamista

Viime viikolla alkoi sitten kulttuurilähtöinen tuotteistaminen. Kurssin nimenä se ainakin aluksi tuntui, että saattoi tarkoittaa mitä vain. Mutta sehän on siis sitä, että valitaan joku kiinnostava kulttuuri, ja selvitetään mitä se tarkoittaa. Etsitään tietoa ja tehdään ideatauluja. 

Aluksi yritin etsiä kiinnostavia juttua koululla olevista kirjoista, mutta sitten päädyinkin vhs-nauhoihin. Eli kulttuuri tulikin vasta tuotteen jälkeen. Olen siis tehnyt kotona kudontakehyksen, koko noin 203 * 88 cm. Kuva löytyy instagramista, @jaanahiljaelisabet. Olin siis jo ennen koulun alkua suunnitellut kutovani kehyksessä vhs-nauhoista ja matonkuteista maton. 

Kulttuuriksi tuli tietystikin populaarikulttuuri, josta olen etsinyt tietoa ja tehnyt ideataulun. Etsin myös tietoa vhs-nauhoista, koska se kuuluu tähän työhön aika oleellisesti. 
















Sitten pitikin jo alkaa tehdä kokeiluja. Otin koululta käyttöön pienen kudontakehyksen, johon laitoin mustat loimilangat. Laitoin puolet langoista tiukemmalla välillä ja puolet vähän löysemmällä välillä, koska näin pystyn näkemään samassa työssä eri loime tiheyksen vaikutuksen. Tykkäsin kyllä enemmän siitä, mikä oli tiheämmällä välillä tehty. 




























Sitten kokeilin keltaista lankaa, minkä löysin kotoa. Se näytti ainakin omasta mielestäni tosi kivalta. 














Keltainen ja musta on kyllä todella kiva väriyhdistelmä. Seuraavaksi ajattelin kokeilla vähän isompaa kehystä, johon piti loimilangat laittaa vähän eri tavalla:

















Tässä olikin aikamoinen homma saada kieputettua langat kehykseen. Ja totesin kutoessani, että olin laittanut langat aivan liian tiheälle, sillä kutominen oli tosi haastavaa. Tuntui että silmät meni koko ajan ristiin. 
















Sitten piti vielä miettiä, miten saisin alkuun solmimisvaraa tarpeeksi. Keksin laittaa muutaman kynän tuohon alkuun, ettei kude mene ihan alas. 














Tässä on nyt jonkin verran tehty tätä kokeilua, maanantaina teen varmaan vielä jonkun verran, ennen kuin lopetan. Mutta seuraavat kokeilut aion kyllä tehdä sillä pienemmällä kehyksellä, tuo oli sen verran hankala laittaa loimet sekä kutoa.
Keskiviikkona oli kurssissa esittelypäivä, jolloin kaikki esittelivät omia ideoitaan. Vähän kyllä jännitti esitellä oma juttuni, mutta hyvin se meni. Ja sain luokkakavereilta todella paljon hyviä ideoita, mitä aion ainakin kokeilla. Ensimmäisenä kokeilen, miten kierrätysnahka ja vhs-sopivat yhteen. 
Ja pikkuhiljaa täytyykin miettiä, että mikä se lopullinen tuote olisi...