Mari-ope sai minut suostuteltua siihen, että teen maton kangaspuilla, koska kehyksellä siitä ei vaan tule tarpeeksi napakka. Sitten pitikin miettiä maton koko, joka tulee olemaan noin 50 cm * 1 m. Olisin kyllä mielelläni tehnyt isommankin, mutta ajattelin aloittaa nyt pienemmästä. Ainahan voin sitten myöhemmin tehdä isomman maton.
Laskimme myös loimenmenekin ja piirsin pirtaan pistelystä kuvan.
Huomasimme open kanssa, että tuosta kuvastahan saisi hyvän painokuvankin :)
Loimeksi valitsin keltaisen kalalangan, jonka olin kirpputorilta löytänyt. Kalalankaa meni kyllä melkein puolet enemmän, mitä laskimme. Syynä oli se, että pirtaan pistely kuvassani ei ollutkaan 4 lankaa / cm, mitä olisi pitänyt olla...
No, onneksi lanka kuitenkin riitti, ja pääsin seuraavaksi luomaan lointa.
Tuo on ehkä vähän huono kuva, mutta siinä näkyy suurinpiirtein, miten lanka kieputetaan loimipuussa. Minä en oikein meinannut ymmärtää, miten se lanka menee, mutta kyllä se sitten lopuksi alkoi sujumaan. Välillä pysähdyin laskemaan lankoja 10 langan nippuihin. Väliin laitettiin mustaa lankaa, että niput pysyivät erillään. Loimilanpkoja tuli siis yhteensä 200. Sen jälkeen lanka letitettiin yhdeksi isoksi letiksi ja otettiin pois puulta.
Sitten otin kangaspuista muutaman osan pois, että pystyttäisiin laittamaan loimet paikoilleen. Sen jälkeen menimme puiden taakse ja laitoin langat tukille käärinpirran avulla.
Siitä vaiheesta unohdin ottaa kuvan. Asettelin loimen pohjukkavarvalle tasaisesti. Tässä työssä ei tarvinnut kiertää loimea tukille, koska loimi on niin lyhyt, vain noin 190 cm.
Sitten olikin niisiminen, eli otin jokaiselta niisivarrelta yhden langan, ja pujotin yhden langan yhteen niiteen. Oli tärkeää muistaa, että ensimmäinen lanka menee ensimmäiseen niisivarteen, jne. Lopuksi kiristin nipun ja tein lenkkisolmun.
Sitten oli vuorossa pirtaan pistely. Siinäkin oli tärkeää, että muisti pujotella langat siinä järjestyksessä, missä ne olivat niisittykin. Pirta piti laittaa roikkumaan niin, että loimi tuli keskelle pirtaa. Käytin pistelyyn pirtakoukkua.
,
Sitten laitoin osat, jotka olin purkanut, takaisin paikoilleen, ja luhan kannen myös. Sitten alettiin tekemään alkusolmuja. Tuntui, että minulla kesti todella kauan, ennen kuin ymmärsin kunnolla, miten ne solmut tehdään. Mutta sitten kun tajusin, niin niistähän tulikin yllättävän kireitä, kun hetken olin harjoitellut....
Solmujen jälkeen loimeen pujotettiin tasoituslanka. Sen jälkeen laitoin vipusista välittäjiin sidottavat narut sekä sidoin niisivarsien keskelle narut. Mielessäni vähän epäilin, että miten minä isona ihmisenä mahdon noiden puiden sisään, mutta sinne sitä vain sujahdettiin. Tosin pientä venyttelyä piti harrastaa.
Sitten vain sidoin polkusia ja välittäjiä pienillä naruilla, joiden nimiä en nyt muista.
Siinä ne nyt ovat, ihan itse valmiiksi laitetut kangaspuut ! Aluksi kyllä vähän pelotti, että onko se loimen laitto vähän niin kuin "rakettitiedettä", mutta ei se ollutkaan niin paha juttu. Ja loppujen lopuksi ihan mukavaa hommaa, vaikka toisin kuvittelinkin. Tosin työvaiheita on monta, eikä ne jää heti mieleen, mutta tästä on hyvä jatkaa !
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti